Γυρνώντας πίσω το χρόνο στην εποχή της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας διαπιστώνουμε ότι η πόλη των Χανίων είχε ανεπτυγμένο το εμπόριο και τη ναυτιλία. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της πόλης και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν δημιουργήθηκε η ανάγκη δημιουργίας του Ενετικού λιμανιού.
Στο φυσικό βράχο του λιμενοβραχίονα θεμελιώθηκε και ο Ενετικός Φάρος των Χανίων. Λειτούργησε αρχικά ως πυρσός ανοιχτής φλόγας ενώ τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία είναι συνδεμένα την κρητική παράδοση όπως διαμορφώθηκε από τα τέλη της ενετοκρατίας και έπειτα. Από τα τέλη της Ενετοκρατίας ο Φάρος πήρε τη μορφή που βλέπουμε.
Θυμίζει περισσότερο μιναρέ ως προς την εξωτερική του όψη αλλά και την εσωτερική καθώς μία εσωτερική σκάλα οδηγεί επάνω στο μπαλκόνι με το γυάλινο πυργίσκο. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί δεν μπορούν να τον ομαδοποιήσουν αρχιτεκτονικά με κάποιον από τους τυποποιημένους φάρους καθώς δεν έχει ούτε κατοικία για τους φύλακες λόγω της ύπαρξης του σε κατοικημένη περιοχή.
Το ύψος του φάρου φτάνει στα 21 μέτρα ενώ το φως του φωτίζει μέχρι και απόσταση 7 μιλίων. Αποτελεί στολίδι της πόλης των Χανίων και σήμα κατατεθέν της καθώς φιγουράρει ως αξιοθέατο σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς του κόσμου.